Anunț important pentru românii din diaspora. Statul român oferă subvenții și stimulente pentru cetățenii care aleg să se întoarcă să muncească în țară. Câți bani se primesc, de fapt și care sunt condițiile de bază.
Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a transmis un mesaj pentru toți românii care aleg să se revină în țară. Oficialul promite 2.500 de euro, adică 12.500 de lei celor care își doresc să se angajeze în România.
Citește și: 76.500 DE LEI, BANI DE LA STAT, PENTRU FIECARE ROMÂN CARE FACE ACEST LUCRU. E FOARTE SIMPLU!
Din cauza deficitului de forță de muncă foarte mare din România, oficialii statului vin în întâmpinarea cetățenilor care aleg să revină în țară și fac eforturi constante pentru remedierea acestor probleme.
Condiția de bază este ca românii să semneze un contract de angajare pe o perioadă de cel puțin 12 luni în România. Banii se vor livra în tranșe. Potrivit oficialului, românii vor primi la angajare 6.500 de lei și după 12 luni diferența de 6.500 de lei. Pentru cei care vin în țară cu soția și copiii, se oferă în plus suma de 3.500 de lei.
„Foarte important faptul că noi promovăm în continuare măsurile active, cea mai simplă, informarea, consilierea, medierea, dar pe lângă aceste activități, să le zic tehnice și teoretice, avem și măsuri active care oferă subvenții și stimulente pentru cei care se întorc din străinătate. Și aici m-aș referi la prima de activare, care nu este foarte mare, dar e totuși 1.000 lei și cea mai motivantă și atractivă pentru locuitorii din diaspora românească o reprezintă prima de instalare, primă de instalare care este în cuantum de undeva la 2.500 euro, adică 12.500 lei.
Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6.500, dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soție” a spus Marcel Miclău pentru stiridiaspora.
Citește și: DE CE SE SCHIMBĂ BANII ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. MOTIVELE DIN SPATELE DECIZIEI CARE ÎI AFECTEAZĂ ȘI PE ROMÂNI
Românii care aleg să revină în țară vor avea parte și de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă sau pentru deschiderea unei afaceri.
„După cum bine știți, din 2007, noi suntem membri ai rețelei EURES, rețea împreună cu Comisia Europeană, toate serviciile de ocupare și nu în ultimul rând, (…) noi avem o legătură foarte bună cu patronatele, cu sindicatele și bineînțeles, cu atașații pe probleme de muncă din ambasadele unde populația în diasporă românească este numeroasă. Mă refer aici la Italia, la Spania, Anglia și nu numai.
Observăm că în ultimii ani deficitul de forță de muncă în România este foarte mare. Dacă anul trecut am avut undeva la 400.000 de locuri până la data de 1 octombrie declarate, iată anul acesta avem deja 560.000 din care undeva la 330.000 se repetă. Deci, clar aceste locuri de muncă sunt dorite, se ocupă și nu sunt atractive. Sigur, dacă ne uităm la structură tot așa, 60% reprezintă muncă necalificată, dar undeva la 5% reprezintă și muncă bine calificată și de nișă. Și aici mă refer în special la zona de IT, zona de asistență socială, zona de asigurări, dar nu în ultimul rând, iată și zona de mecanizator, de exemplu, agricol și avem aici câteva exemple deosebite, chiar în ultimele zile, oameni din diasporă care au venit și cu studii superioare și s-au încadrat pe activitatea de tractorist. De ce? Pentru că salariile, dacă ne uităm, sunt între 1.000 și 3.000 euro în România, iar condițiile de muncă sunt aceleași ca în Uniunea Europeană acum, sunt echipamente modernizate, cu computer, cu aer condiționat, cu frigider, cu de toate”, a mai precizat Marcel Miclău în dezbaterea „Bogățiile României din Diaspora!”.